Kuva:Runescape-Logo.png

 

 

RuneScape on Jagexin tekemä fantasiamaailma sijoittuva selaimessa pelattava Java-pohjainen MMORPG(Massiivinen netti roolipeli).Peliä pelaa kuukaudessa yhteensä yli yhdeksän miljoonaa aktiivista pelaajaa ilmaiseksi ja yli miljoona maksavaa jäsentä. Peli on englanninkielinen, mutta siitä on myös saksankielinen beta-versio.

Roolipelille tunnusomaisesti pelissä ei ole tiettyä tavoitetta tai loppua, vaan pienempiä tehtäviä, joita pelaajat voivat suorittaa sekä taitoja, joita voi kehittää. Myös oma klaani on mahdollinen. 6. elokuuta 2007 peliin lisättiin keskustelumahdollisuus klaanissa, joka tunnetaan nimellä Clan Chat. 16 lokakuuta 2007 keskusteluun lisättiin LootShare-lisäosa, joka mahdollistaa vihollisilta saatujen tavaroiden reilun jakamisen.

 

 

 

RuneScape 2, entinen Wilderness. Kuvan alareunassa on vanha pääkallon kuva.

 

 

PELIN MAAILMA:

Peli sijoittuu Gielinor-nimiseen keskiaikaa kuvaavaan fantasiamaailmaan. Gielinor jakaantuu Misthalinin, Asgarnian ja Kandarinin kuningaskuntiin, Karamjan saareen, Kharidian aavikkoon, "Erämaahan" (Wilderness) ja moneen muuhun alueeseen.Ilmaiseksi pelaaja voi liikkua osassa maailmaa, kun taas joillekin alueille voi siirtyä vain maksanut pelaaja.

Pelin taustajuonen mukaan Gielinorin loivat kolme jumalaa: Saradomin (hyvyys), Zamorak (pahuus)ja Guthix (tasapaino). Sen jälkeen seurasi jumalten välisiä sotia, jotka päättyivät sopimukseen siitä, että he eivät enää taistelisi Gielinorissa vaan jättäisivät sen palvojilleen. Jumalsotien jälkeen rotujen väliset taistelut päättyivät taikuuden keksineiden ihmisten voittoon, jotka ovat pelin maailmassa johtava ja ainoa pelattava rotu.Pelaajahahmojen lisäksi pelissä on ohjelmoituja hahmoja, esimerkiksi kauppiaita, sotilaita, rosvoja, hiisiä (goblin), kääpiöitä (dwarf) ja erilaisia hirviöitä haltijoista demoneihin.

 

 

WILDERNESS (ERÄMAA):

Wilderness eli erämaa on Gielinorin pohjoisosassa oleva alue, jossa pelaajat ennen pystyivät taistelemaan toisiaan vastaan. Tämä on mahdollista alueen kahdessa minipelissä, joita ovat Bounty Hunter ja klaanien taistelukenttä Clan Wars. Kaikkein pohjoisimmassa osassa on aidalla erotettu alue Deep Wilderness, jonne pääsee vain maksavat jäsenet. Windernessessä on myös paljon eri tietokonehahmoja aina 8-tasoisesta (taistelutaso eli Combat level) Dark Warriorista Yli 700-tasoiseen Tzhaar-Tok-Jad:iin. Pelaaja ja Wildernessen revenant-hahmo voivat taistella keskenään. Tämä on kuitenkin mahdollista vain jos erämaa-taso (Wilderness level) on suurempi tai yhtä suuri kuin keskinäisten taistelutasojen erotus. Erämaa-taso on sitä suurempi, mitä pohjoisemmassa erämaata on. 82-tasoinen taistelija voi hyökätä 62102-tasoisten kimppuun, jos hän on tasolla 20. Aiemmin tämä ominaisuus oli pelaajien välillä ja pelaajat saattoivat taistella Wildernessessä toisiaan vastaan. Pelin taustatarinassa Wilderness on jäännös jumalsodista, jotka tuhosivat maata. Wilderness kärsi sodista eniten eikä alue vieläkään ole parantunut. Wildernness poistettiin joulukuussa 2007 ja sen tilalle tuli minipeli Bounty Hunter.Täällä sijaitsee myös Clan Wars minipeli.

 

 

PELAAMINEN:

Uudet pelaajat aloittavat pelinsä Tutorial Islandilta. Sen jälkeen peli siirtyy Lumbridgen kaupunkiin. Pelaaja pelaa peliä hiirellä, jolla ohjaa pelihahmoaan. Hahmo kantaa mukanaan aseitaan ja tavaralaukkuaan. Hahmot liikkuvat kävellen tai juosten Runescapen maailmassa, mutta tarpeeksi magiataitoaan kehittäneet voivat myös kaukosiirtyä. Kun pelaajan hahmo kuolee, se menettää kaikki muut paitsi 3 (4 käyttämällä protect itemsiä) arvokkainta tavaraansa ja siirtyy Lumbridgeen tai Faladoriin, jos on tehnyt tehtävän nimeltä Recruitment Drive tai Camelotin linnaan tehtyään King's Ransom tehtävän. Hankitut taidot kuitenkin säilyvät. Kun pelistä kirjautuu ulos, hahmo poistuu pelistä mutta säilyttää tavaransa. Peli jatkuu kirjautumisen jälkeen samasta paikasta.

Pelaaja voi viedä tavaroitaan mihin tahansa pelin pankeista. Pelaaja voi laittaa pin-koodin pankkitilillesä hahmovarkauksien varalta. Pelaaja voi käydä kauppaa toisien pelaajien kanssa tai myydä tavaroitaan erilaisiin kauppoihin. Pelissä voi esimerkiksi taistella, harjoittaa käsityöläisammattia, toimia mainarina, kokkina tai kalastajana, tai seikkailla tehtäviä tehden. Useimpiin paikkoihin pääsee kävellen, mutta tiettyihin paikkoihin pitää matkustaa kaukosiirrolla, laivalla tai eräänlaisella riippuliidokilla.Kaukosiirtymiseen (teleport) tehtiin päivityksenä Home Port eli loitsu, joka siirtää eksyneen pelaajan takaisin Lumbridgen keskustaan. Loitsu ei vaadi runeja (loitsuihin käytettävät riimukivet), mutta sitä voi käyttää vain puolen tunnin välein. Sillä ei voi paeta taistelusta, koska sillä on pitkä latausaika ja taistelu keskeyttää loitsun suorittamisen.

 

 

RAHA:

Runescapen valuuttana toimivat kultarahat (gold pieces, gp, coins). Niitä voi muun muassa hankkia myymällä tavaroita, saamalla niitä palkinnoksi questeista tai tappamalla hirviöitä.

 

 

KAUPAT:

Runescapessa on monenlaisia kauppoja, joissa myydään muun muassa leipää, aseita, ruokaa ja kalastustarvikkeita. Pelaajat voivat myös tehdä vaihtokauppoja keskenään.

Hiljattain on ilmestynyt update, joka helpottaa vaihtelua. Vaihtoruudun alareunassa näkyy mittari, joka kertoo onko jomman kumman pelaajan vaihtotavaroiden yhteishinta suurempi kuin toisen. Hinnan voi alittaa tai ylittää 3000 gp:llä. Varrockiin tuli myös Grand Exchange-niminen tori, jossa pelaajat voivat vaihdella tavaroita keskenään, vaikka olisivat eri servereissä.

 

 

TAISTELEMINEN:

Pelissä voi taistella useimpia tietokonehahmoja vastaan missä vain, poikkeuksena esimerkiksi kauppiaat. Ihmispelaajia vastaan voi taistella Bounty Hunterissa, Duel Arenalla tai muilla, tietyillä taistelualueilla.

Hahmoilla on taistelutaso (combat level), joka kertoo kuinka hyvä taistelija hahmo on. Hahmot ovat taistelijatyypiltään joko lähitaistelijoita, kaukotaistelijoita tai maagikkoja. Näiden etua toisiaan vastaan nimitetään taistelukolmioksi: lähitaistelijat ovat heikkoja maagikkoja vastaan mutta vahvoja kaukotaistelijoita vastaan. Vastaavasti maagikot ovat vahvoja lähitaistelijoita vastaan mutta heikkoja kaukotaistelijoita vastaan. Kaukotaistelijat taas ovat vahvoja maagikkoja vastaan mutta heikkoja lähitaistelijoita vastaan.

 

  • Hyökkäys (attack) vaikuttaa siihen, kuinka usein iskut osuvat lähitaistelussa
  • Voima (strength) vaikuttaa siihen, kuinka voimakkaita iskut ovat lähitaistelussa
  • Puolustus (defence) vaikuttaa siihen, kuinka hyvin hahmo puolustautuu iskuilta
  • Kesto (hitpoints) vaikuttaa siihen, kuinka sinnikäs hahmo on
  • Tarkkuus (ranged) vaikuttaa jousella ammuttavien nuolten ja muiden heittoaseiden tehokkuuteen
  • Magia (magic) vaikuttaa loitsujen tehokkuuteen
  • Rukoilu (prayer) kohottaa suorituskykyä hetkeksi
  • Kutsutaito (summoning) mahdollistaa lemmikin käytön

Taistelussa punaiset täplät merkitsevät vauriopisteitä. Vihreät täplät ovat myrkkyjen aiheuttamaa vauriota. Oranssit täplät merkitsevät sairauksia. Niiden lukuarvo vähennetään vastustajan kestopisteitä (hitpoints). Kun kestopisteet tippuvat nollaan, hahmo kuolee. Kestopisteitä voi palauttaa erilaisilla ruoilla, juomilla ja rukouksilla.

 

 

TEHTÄVÄT, MINIPELIT JA SATUNNAISET TAPAHTUMAT:

RuneScapessa tehtävien (quest) suorittamisesta saa yleensä kokemuspisteitä (experience points) siinä käytettyihin taitoihin. Ilmaisversiossa tehtäviä on 18, mutta jäsenille mahdollisia on yli 100 ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Jotkin tehtävät avaavat hahmolle uusia mahdollisuuksia tai sallivat oikoteiden käyttämistä, esimerkiksi Prince Ali Rescuen tehtyään pelaaja pääsee ilmaiseksi Al'Kharidin portista ja Fishing Contestin voitettuaan voi käyttää White Wolf Mountainin tunnelia.

Minipelit (minigames) ovat Runescapeen upotettuja pelejä, joita yleensä voivat pelata vain maksaneet jäsenet. Ilmaisversiossa on tosin 3 minipeliä. Erilaisia minipelejä on kymmeniä: esimerkiksi joukkueiden välinen taistelu (Castle Wars), pallopeli (Gnomeball) ja jousiammuntakilpailu (Ranging Mini Game).

Peliin tehtiin automaateilla huijaamista hankaloittamaan erilaiset satunnaiset tapahtumat. Ne ilmestyvät satunnaisesti eri paikoissa. Joissakin ilmestyy esimerkiksi vartija, joka hyökkää pelaajan kimppuun, ellei tämä lähde karkuun. Toisissa tietokonehahmo antaa pelaajalle jonkin tavaran, jos sille puhuu. Ellei, niin hahmot tekevät jotakin, joka haittaa pelaajaa. Esimerkiksi lampun henki kaukosiirtää pelaajan ellei sen kanssa keskustele.

 

 

 

VARROCK TELEPORT:

Kuva:Varrock_Teleport.pngVarrock Teleport on taika, joka teleporttaa tekijänsä Varrockin keskusaukiolle. Taika kuuluu normaaliin loitsukirjaan.

Taikaa voivat käyttää myös F2p-pelaajat.

Taikaan tarvitaan

  • Kuva:Laki_rune.gif Law rune
  • 3 Kuva:Ilma_rune.gif Air rune
  • Kuva:Tuli_rune.gif Fire rune

Usein air runejen tilalla käytetään Air Staffia.

Kuten muut teleporttitaiat, Varrock Teleport ei toimi yli 20. tason Wildernessissä.

Taika vaatii 25. taikatason ja sen käyttämisestä saa 35 taikakokemusta.

 

 

Runescape kartta (ei koko runescapea):

 

 

Varrockin miekka kauppa (Varrock Sword Shop):

Kuva:Varrock_sword_shop.png

 

 

 

 

 Kuva:Dragon_med_helm.png Kuva:Steel_platebody.png Kuva:Rune_kiteshield.gifKuva:Adamant Full Helmet.pngKuva:Bronze_plateskirt.PNG

 

 

 

 

 

1478733.jpg